Som tilbehør til Kleftiko valgte jeg dette brød, fordi det stort set laves dagen før brug, og der er meget lidt at lave med det lige inden det skal bages (set i Idenyt):
Ingredienser:
(1 bradepande ca. 22 x 30 cm)
¼ pk. gær
3 dl lunkent vand
5 dl kærnemælk
1 spsk. salt
250 g durumhvede
500 g hvedemel
250 g ost fx feta eller frisk mozzarella
100 g oliven eller semidried tomater
50 g pinjekerner
krydderurter fx rosmarin
olivenolie
Tilberedning:
Rør gæren ud i lunt vand og tilsæt kærnemælk samt salt. Rør durumhvede og hvedemel i lidt ad gangen. Dæk skålen med plastfilm eller en pose og sæt den koldt natten over.
Rør ost i tern, oliven, pinjekerner og krydderurter i dejen. Kom dejen i en smurt bradepande. Pensl overfladen med olivenolie, og lad brødet hæve 1 time et lunt sted. Bag brødet ved 210˚ i ca. 20 min.
Skær brødet i lange skiver eller i firkanter afhængigt af formål. Tips! Brødet kan bages med og uden fyld. Lad fantasien og køkkenets indhold afgøre fyldet.
Prøv græskarkerner eller tørrede bær. Eller prøv at erstatte durumhvedemelet med en grovere type mel, så du får flere sunde fibre på bordet.
Brødet smagte sådan set godt, men selve håndteringen af det var jeg ikke så heldig med. Som det ses på billede nr 2 er der flere revner i overfladen, og de kommer hvis brødet er bagt ved for høj temperatur og samtidig at gæren ikke er færdighævet inden gluten- (og i nogen grad mozzerellaen) nettet er dannet. Dernæst var brødet klægt og det er igen fordi fugten ikke har kunnet komme ud af dejen.
Jeg bagte brødet ved 210 grader i ca 35 min. Og skorpen blev relativ hård.
Næste gang vil jeg bage brødet ved ca 190 - 195 grader til det er færdigt (omkring 35 - 40 min), for jeg er meget overbevist om at det er et meget lækkert brød.