Jeg vil nu vælge at tro, at det ikke du'r at forsøge at vaske gluten ud af franskbrødsdejen.
Jeg har spurgt på bagerfagskolen i Holstebro, og har fået et stort nej til at det du'r:
"... SV: Kan glutenallergikere bedre tåle franskbrødsdej, der er vasket?
Hej Sander Jensen.
Nej…du ødelægger melets bageevne ved at vaske glutnet ud af produktet.
For det er ikke glutnet du vasker ud i en glutenvask, men stivelsen!
Gluten består hovedsagligt af proteinstofferne Glutenin og Gliadin.
Det er en naturlig del af melet. For at forstå det korrekt, vil dannelsen af glutnet ske under dejføringen, altså under kørslen af dejen…..Får man kørt sin dej optimal, har man også den bedste gluten.
når du borttager glutnet ødelægger du dejens evne til at danne skellet, det er også derfor, at hvis du f.eks. køber Finax glutenfrie produkter nede i byen, ja så er det en meget tynd dej, hvor du er nød til at bage boller mv. i en form.
Man har i industrien fundet en metode til at adskille glutnet, men det er ret kompleks.
For at forstå afbagningens kunst, kan du se her:
25-27ºC
l Gæren spiser sukker og danner CO2 og alkohol.
l Gluten suger vand 2 x egen vægt og danner glutenhinder
30-40 ºC
l Forøget CO2 produktion
l 40-50ºC
l CO2º-produktion aftager
60ºC
l Gæren dør forklistring begynder – stivelsen suger 8 x sin egen vægt I vand
70ºC
l Stærk enzymaktivitet – proteinstofferne koagulerer
80ºC
l Enzymaktivitet aftager- forklistring slut
95ºC
l Brødet er bagt
Håber det bringer klarhed.
Med venlig hilsen
Richardt G. B. Møller
Faglærer bager
rbm@ucholstebro.dkArbejde direkte 99122495 (hverdage 07.00-17.00)
Døesvej 70 - 76
7500 Holstebro
Web:
http://www.ucholstebro.dk Fra: Lars Mortensen (LJM)
Sendt: 2. februar 2015 14:06
Til: Bager; Danutha Warming Ehlers (DWE)
Emne: VS: Kan glutenallergikere bedre tåle franskbrødsdej, der er vasket?
Hej
Hvad siger i til dette?
Med venlig hilsen
Lars Mortensen
99 12 24 50
ljm@ucholstebro.dk Fra: Sander Jensen
Sendt: 31. januar 2015 15:51
Til: Lars Mortensen (LJM)
Emne: Kan glutenallergikere bedre tåle franskbrødsdej, der er vasket?
Til Lars Mortensen
Uddannelsesleder ved Uddannelsescenter Holstebro.
Jeg er her viewtopic.php?f=90&p=317989#p317989 blevet oplyst, at man kan vaske sin franskbrødsdej fri for skadeligt gluten. Er det korrekt?
Mkh. Sander ..."