Skriv nyt emne Svar på emne  [ 38 indlæg ]  Gå til side 1, 2  Næste
Forfatter besked
 Titel: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 09:49 
Offline
>2000 indlæg
>2000 indlæg

Tilmeldt: 25. maj 2008, 14:21
Indlæg: 2333
Jeg har for næsten 14 dage siden købt en hel vacumpakket oksefilet på 1,728 kg.

Men hvis man ville bruge den til bøffer så skulle fileten ligge og modne videre i køleskab i 14 dage. Og det har den så fået lov til. Vi skal nemlig ha grillfest i morgen så vi skal selvfølgelig bruge fileten til nogle store lækre bøffer.

Mit spørgsmål går ud på om der er andet jeg skal tænke på end, at hive fileten ud af plasticen en times tid før den bliver skåret til bøffer. Eller skal bøfferne skæres lige når fileten er kommet ud af plasticen? Hvordan behandler jeg kødet så vi får de bedste bøffer?

Ellers har jeg tænkt mig at gourmetkrydre med salt og peber. Lade dem hvile i køleskab og så tage dem ud en times tid før de ryger på grillen.

På forhånd tak :)


Top
 Profil My GrillGalleri  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 10:07 
Offline
>1000 indlæg
>1000 indlæg

Tilmeldt: 3. mar 2008, 09:22
Indlæg: 1371
Alder: 53
Geografisk sted: kalundborg
Hej Marianne
Du kan faktisk med fordel pakke den ud nu ,fordi den nok slår en (Wakuumfis) når du pakker den ud og så pudse den af så den er klar til at skærer til bøffer imorgen

_________________
Hilsen Bear


Top
 Profil My GrillGalleri  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 10:11 
Offline
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Brugeravatar

Tilmeldt: 29. jun 2008, 22:30
Indlæg: 1826
Alder: 58
Geografisk sted: Midtsjælland
Hej Mariano - jeg er ikke kødkyndig, men har et lille råd:
Jeg har et par meget sjældne gange oplevet at et stykke vacuumpakket
kød var harskt og uspiselig, også selv om jeg lige var kommet hjem med det.
Derfor har jeg vænnet mig til at lige klippe et lille hul i plasten og sikret mig,
at kødet lugter godt og frisk, i så god tid, at jeg kan lave en plan B, inden gæsterne
ankommer og butikkerne måske har lukket.

_________________
Med venlig hilsen
Henrik


Top
 Profil  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 10:24 
Offline
>2000 indlæg
>2000 indlæg

Tilmeldt: 25. maj 2008, 14:21
Indlæg: 2333
bear skrev:
Hej Marianne
Du kan faktisk med fordel pakke den ud nu ,fordi den nok slår en (Wakuumfis) når du pakker den ud og så pudse den af så den er klar til at skærer til bøffer imorgen


Hej Bear

Sorry! Men jeg hedder altså ikke Marianne :mrgreen: :lol:

Nå, men tusind tak for rådet :) Tror jeg tager den ud nu, finpudser den og lægger den på køl til i morgen.


Top
 Profil My GrillGalleri  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 10:28 
Offline
>2000 indlæg
>2000 indlæg

Tilmeldt: 25. maj 2008, 14:21
Indlæg: 2333
HenrikB skrev:
Hej Mariano - jeg er ikke kødkyndig, men har et lille råd:
Jeg har et par meget sjældne gange oplevet at et stykke vacuumpakket
kød var harskt og uspiselig, også selv om jeg lige var kommet hjem med det.
Derfor har jeg vænnet mig til at lige klippe et lille hul i plasten og sikret mig,
at kødet lugter godt og frisk, i så god tid, at jeg kan lave en plan B, inden gæsterne
ankommer og butikkerne måske har lukket.


Hej Henrik :)

Jeg har også prøvet det en enkelt gang. Det var med en mørbrad. Fy for den! Og ja, der stod vi sq med fletningerne et vist sted og havde ingen plan B.

Hiver den ud af køleskabet om lidt og hvis der er noget galt så er der tid nok til at slagteren kan få den kylet i nakken :wink:

Kødkyndig eller ej :wink: så tak for rådet :D


Top
 Profil My GrillGalleri  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 10:36 
Offline
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Brugeravatar

Tilmeldt: 29. jun 2008, 22:30
Indlæg: 1826
Alder: 58
Geografisk sted: Midtsjælland
Mariano skrev:
slagteren kan få den kylet i nakken :wink:


Hvis det, forhåbentlig ikke, bliver en realitet, så kan man da kalde den en sur nakkefilet :D

_________________
Med venlig hilsen
Henrik


Top
 Profil  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 10:46 
Offline
>2000 indlæg
>2000 indlæg

Tilmeldt: 25. maj 2008, 14:21
Indlæg: 2333
Opdatering!

Oksefileten ser både ud og dufter som den skal. Pyh ha! Blev sq lige lidt nervøs. Hader lugten af harsk/dårligt kød.

Så skal den lige pudses for så at ryge i køleskab til i morgen, hvor den bliver skåret ud til store dejlige bøffer. :D


Oksefilet.jpg



Top
 Profil My GrillGalleri  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 11:05 
Offline
>1000 indlæg
>1000 indlæg

Tilmeldt: 3. mar 2008, 09:22
Indlæg: 1371
Alder: 53
Geografisk sted: kalundborg
Sorry Mariano min fejl
Men godt at kødet var ok
ps det kød du har købt er striplion

_________________
Hilsen Bear


Top
 Profil My GrillGalleri  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 11:43 
Offline
Rutineret medlem
Rutineret medlem
Brugeravatar

Tilmeldt: 14. maj 2009, 15:36
Indlæg: 406
Alder: 41
Geografisk sted: Randers
Ja det er striplon, men det er stadig super mørt og det smager fantastisk - du kan godt glæde dig, bare ikke gi dem for langtid...

_________________
/Rikke
Nu med ny grill ! ! !
Outdoorchef Ascona 570
Smokey Joe gold - One Touch Gold 57 "Nu med termometer i låget" - KingStone ätna
JBI forlænger Er alle fortid


Top
 Profil  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 11:44 
Offline
>2000 indlæg
>2000 indlæg

Tilmeldt: 25. maj 2008, 14:21
Indlæg: 2333
bear skrev:
Sorry Mariano min fejl
Men godt at kødet var ok
ps det kød du har købt er striplion


Det er helt okay, Bear :wink:

Striploin. Ja, så blev jeg lige lidt klogere :) Tusind tak!


Top
 Profil My GrillGalleri  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 11:53 
Offline
Rutineret medlem
Rutineret medlem

Tilmeldt: 15. feb 2009, 12:40
Indlæg: 221
Er der ikke noget om at kødet ikke modner så længe det er vacumpakket så man skal pakke det ud når man lægger det til modning.

_________________
"Hvis det ikke lykkes første gang, så prøv igen, og så igen. Og hold så inde. Der er jo ingen grund til at optræde som en komplet idiot." - W.C.Fields


Top
 Profil My GrillGalleri  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 12:10 
Offline
>2000 indlæg
>2000 indlæg

Tilmeldt: 25. maj 2008, 14:21
Indlæg: 2333
pepsi_max skrev:
Ja det er striplon, men det er stadig super mørt og det smager fantastisk - du kan godt glæde dig, bare ikke gi dem for langtid...


- men det er stadig super mørt! - Vil det sige at striploin måske ikke er det bedste stykke kød!?? Hm!

Hvad jeg har læst mig frem til omkring striploin så skulle det da være et udmærket stykke kød dog kan mørheden variere en del fra den ene ende til den anden.

Bøfferne kommer på direkte og kun så de stadig kan sige lidt muh :D


Top
 Profil My GrillGalleri  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 12:13 
Offline
>2000 indlæg
>2000 indlæg

Tilmeldt: 25. maj 2008, 14:21
Indlæg: 2333
betonjens1 skrev:
Er der ikke noget om at kødet ikke modner så længe det er vacumpakket så man skal pakke det ud når man lægger det til modning.


Ups! Det har jeg da slet ikke tænkt på. :?

Men på det skilt slagteren havde skrevet stod der at det skulle blive liggende i vacum.

Hvis det er rigtigt så skulle jeg måske i stedet grille den hel?


Top
 Profil My GrillGalleri  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 12:31 
Offline
>1000 indlæg
>1000 indlæg

Tilmeldt: 3. mar 2008, 09:22
Indlæg: 1371
Alder: 53
Geografisk sted: kalundborg
Kødet modner stadig i wakuumpose og striplion er udskæring hvor man lader fedtet sidde på og skærer den så tyndstegen sidder på og ikke ribeyeen dvs at inden i en striplion sidder der en filet eller noget af den

_________________
Hilsen Bear


Top
 Profil My GrillGalleri  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 12:43 
Offline
Redaktør
Redaktør
Brugeravatar

Tilmeldt: 12. apr 2007, 18:08
Indlæg: 2227
Alder: 73
Geografisk sted: 3200 Helsinge
Mariano skrev:
- men det er stadig super mørt! - Vil det sige at striploin måske ikke er det bedste stykke kød!?? Hm!

Lad os nu ikke blande begreberne og forvirre, istedet for at råde.

Jeg kommenterer her flere udsagn, for at gøre det kort (hvad jeg har så svært ved) .

Kødet mørner bestemt også i vacuum. Hvad var ellers formålet ?

Striploin er navnet på udskæringen, som er en del af hele oksefileten på sædvanligvis 4.0 - 5.5 kg.
Striploin er regulær mellemfilet uden for meget afpudsning.

Selve udskæringen er jo ikke garanti for mørhed. Det er derimod dyrets race og foderstand, og især dyrets alder.

Den viste filet har tyndt, meget gult fedtlag og forholdsvis tyk sene over fileten.
Det antyder et lidt ældre dyr, som måske ikke har den optimale mørhed.
Men - det betyder bestemt ikke at fileten ikke kan være fint mør.

Med alderen bliver fedtet i kalve/oksekød mere gult i farven, fra helt lyst til gult/orange.
Samtidig bliver kødfylden mindre, det unge dyr har en fyldig rund filet, det ældre en tydeligt fladere filet.
Undtagelsen er så at tyndstegsfileten (den til T-bone) altid er lidt flad.

Til sidt lidt filosofi : Gå altid ud fra at du ikke får mere end du betaler for !

_________________
Per - Slagter og Pølsemager
Pølsemageri behøver ikke være svært - og så er det sjovt


Top
 Profil My GrillGalleri  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 13:01 
Offline
>1000 indlæg
>1000 indlæg

Tilmeldt: 25. maj 2006, 22:03
Indlæg: 1625
Alder: 34
Geografisk sted: Aalborg SØ.
Mariano skrev:
HenrikB skrev:
Hej Mariano - jeg er ikke kødkyndig, men har et lille råd:
Jeg har et par meget sjældne gange oplevet at et stykke vacuumpakket
kød var harskt og uspiselig, også selv om jeg lige var kommet hjem med det.
Derfor har jeg vænnet mig til at lige klippe et lille hul i plasten og sikret mig,
at kødet lugter godt og frisk, i så god tid, at jeg kan lave en plan B, inden gæsterne
ankommer og butikkerne måske har lukket.


Hej Henrik :)

Jeg har også prøvet det en enkelt gang. Det var med en mørbrad. Fy for den! Og ja, der stod vi sq med fletningerne et vist sted og havde ingen plan B.

Hiver den ud af køleskabet om lidt og hvis der er noget galt så er der tid nok til at slagteren kan få den kylet i nakken :wink:

Kødkyndig eller ej :wink: så tak for rådet :D


Hvis det var en svinemørbrad kan det meget vel være fordi du har fået fat i en so-mørbrad i stedet. De lugter af en blanding af pis og ammoniak når man pakker dem ud og desværre kan de også smage ligesådan. I danmark må man ikke sælge disse som svinemørbrad, men desværre så sniger de sig ind fra tid til anden. De er typisk bland de største når man finder dem i forretningen så vil man undgå dem kan man gå efter lidt mindre mørbrader i stedet :-)

_________________
WBQA - Danmarks største forening for grill entusiaster http://www.wbqa.dk/
Min blog om Grill og Køkken kokkerier : http://grillkokkerier.dk
Lav dine egne dryaged bøffer: http://meatlover.dk


Top
 Profil  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 13:03 
Offline
>2000 indlæg
>2000 indlæg

Tilmeldt: 25. maj 2008, 14:21
Indlæg: 2333
Tak for uddybende og lærerigt svar, Per :)

Og ja! Det med pris kontra kvalitet er helt rigtigt.

Men nu får vi se i morgen. Helt galt tror jeg nu ikke det går :wink:


Top
 Profil My GrillGalleri  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 13:08 
Offline
>2000 indlæg
>2000 indlæg

Tilmeldt: 25. maj 2008, 14:21
Indlæg: 2333
KimuSan^ skrev:

Hvis det var en svinemørbrad kan det meget vel være fordi du har fået fat i en so-mørbrad i stedet. De lugter af en blanding af pis og ammoniak når man pakker dem ud og desværre kan de også smage ligesådan. I danmark må man ikke sælge disse som svinemørbrad, men desværre så sniger de sig ind fra tid til anden. De er typisk bland de største når man finder dem i forretningen så vil man undgå dem kan man gå efter lidt mindre mørbrader i stedet :-)


Nu er det godt nok mange år siden men kan da huske, at mørbraden ikke var særlig stor og i øvrigt vacumpakket. Butikken fik den retur om mandagen med et meget vrissent øf. For vi havde ikke nogen plan B den lørdag!

So-mørbrad. Det lyder bare ulækkert [smilie=pdt_aliboronz_12.gif]

Og tak for svaret, Kim :)


Top
 Profil My GrillGalleri  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 13:23 
Offline
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Brugeravatar

Tilmeldt: 28. apr 2006, 13:09
Indlæg: 1423
Alder: 40
Geografisk sted: Slagelse
Mariano skrev:
So-mørbrad. Det lyder bare ulækkert [smilie=pdt_aliboronz_12.gif]


Somørbrad kan også være godt, jeg har da koldrøget en del af dem og de har smagt fortrindeligt alle sammen.

_________________
/Jackie
Billede

En dårlig fisketur er altid bedre end en god dag på arbejde.


Top
 Profil  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 13:26 
Offline
>1000 indlæg
>1000 indlæg

Tilmeldt: 25. maj 2006, 22:03
Indlæg: 1625
Alder: 34
Geografisk sted: Aalborg SØ.
Grillkulmule skrev:
Mariano skrev:
So-mørbrad. Det lyder bare ulækkert [smilie=pdt_aliboronz_12.gif]


Somørbrad kan også være godt, jeg har da koldrøget en del af dem og de har smagt fortrindeligt alle sammen.


Det kan godt være OK, men specielt "modningen" i vacuum pakken gør at smagen bliver slem. er de løs-frostne, frisk fra slagter eller lignende, så kan de godt være spiselige.

_________________
WBQA - Danmarks største forening for grill entusiaster http://www.wbqa.dk/
Min blog om Grill og Køkken kokkerier : http://grillkokkerier.dk
Lav dine egne dryaged bøffer: http://meatlover.dk


Top
 Profil  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 13:31 
Offline
>1000 indlæg
>1000 indlæg
Brugeravatar

Tilmeldt: 28. apr 2006, 13:09
Indlæg: 1423
Alder: 40
Geografisk sted: Slagelse
KimuSan^ skrev:
Grillkulmule skrev:
Mariano skrev:
So-mørbrad. Det lyder bare ulækkert [smilie=pdt_aliboronz_12.gif]


Somørbrad kan også være godt, jeg har da koldrøget en del af dem og de har smagt fortrindeligt alle sammen.


Det kan godt være OK, men specielt "modningen" i vacuum pakken gør at smagen bliver slem. er de løs-frostne, frisk fra slagter eller lignende, så kan de godt være spiselige.


Det kan så være, da dem jeg køber ikke er vaccumpakket.

_________________
/Jackie
Billede

En dårlig fisketur er altid bedre end en god dag på arbejde.


Top
 Profil  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 14:52 
Offline
Rutineret medlem
Rutineret medlem

Tilmeldt: 29. jun 2009, 10:54
Indlæg: 474
Alder: 35
Geografisk sted: Ikast, Midt Jylland
Hvis du vil betalge 250,- for en flad bøf med fritter på en restaurant, så forkæl i stedet dig selv og dine kære med en rigtig god bøf (f.eks. ribeye) fra slagteren. Du kan få bøffer der smager så mundvandet løber, og så har du stadig sparet mange penge. Eneste minus er du selv hænger på opvask og tilberedningstid.. men altså.. tid brugt sammen med sin grill er jo kvalitetstid :)

-henrik


Top
 Profil  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 15:36 
Offline
Rutineret medlem
Rutineret medlem

Tilmeldt: 28. jun 2009, 20:27
Indlæg: 335
Alder: 29
Geografisk sted: Salling
Hørt hørt!

_________________
Performer m/gastænding
Rotisserie
Smokey Mountain 47 cm
Q120 (Rødhætte)
Smokey Joe
Summit E-670


Top
 Profil My GrillGalleri  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 18:06 
Offline
Redaktør
Redaktør
Brugeravatar

Tilmeldt: 9. sep 2006, 13:39
Indlæg: 3335
Alder: 41
Geografisk sted: Tølløse
PB Helsinge skrev:
Den viste filet har tyndt, meget gult fedtlag og forholdsvis tyk sene over fileten.
Det antyder et lidt ældre dyr, som måske ikke har den optimale mørhed.
Men - det betyder bestemt ikke at fileten ikke kan være fint mør.

Med alderen bliver fedtet i kalve/oksekød mere gult i farven, fra helt lyst til gult/orange.
Samtidig bliver kødfylden mindre, det unge dyr har en fyldig rund filet, det ældre en tydeligt fladere filet.


Hej

Per du kan altid skærer igennem, og skille skidt fra kanel der er dejligt. :-) Hvad siger du til so mørbrads udsagnet ;-)

Den gule farve på fedtet kan jo også skyldes racen. Især jersey har gult fedt. Og Hereford har også en tendens til at have gult fedt.

/Thomas

_________________
Billede
Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.


Top
 Profil My GrillGalleri  
 
 Titel: Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.
Indlæg: 21. aug 2009, 21:08 
Offline
>1000 indlæg
>1000 indlæg

Tilmeldt: 25. maj 2006, 22:03
Indlæg: 1625
Alder: 34
Geografisk sted: Aalborg SØ.
morfmir skrev:
PB Helsinge skrev:
Den viste filet har tyndt, meget gult fedtlag og forholdsvis tyk sene over fileten.
Det antyder et lidt ældre dyr, som måske ikke har den optimale mørhed.
Men - det betyder bestemt ikke at fileten ikke kan være fint mør.

Med alderen bliver fedtet i kalve/oksekød mere gult i farven, fra helt lyst til gult/orange.
Samtidig bliver kødfylden mindre, det unge dyr har en fyldig rund filet, det ældre en tydeligt fladere filet.


Hej

Per du kan altid skærer igennem, og skille skidt fra kanel der er dejligt. :-) Hvad siger du til so mørbrads udsagnet ;-)

Den gule farve på fedtet kan jo også skyldes racen. Især jersey har gult fedt. Og Hereford har også en tendens til at have gult fedt.

/Thomas


Så vidt jeg erindrer, så var det faktisk PB der fortalte mig det med so-mørbraderne i sin tid. Det var en sen nattetime under den første (eller var det anden?) webercamp (dengang Weberguru, nu Grillguru, afholdte det) hvor PB, MDT og jeg sad og nød en af PB's koldrøgede mørbrader og en håndfuld øl imens vi snakkede om alverdens slagter røverhistorier :-D

_________________
WBQA - Danmarks største forening for grill entusiaster http://www.wbqa.dk/
Min blog om Grill og Køkken kokkerier : http://grillkokkerier.dk
Lav dine egne dryaged bøffer: http://meatlover.dk


Top
 Profil  
 
Vis indlæg fra foregående:  Sorter efter  
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 38 indlæg ]  Gå til side 1, 2  Næste

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 1 gæst


Du kan ikke skrive nye emner
Du kan ikke besvare emner
Du kan ikke redigere dine indlæg
Du kan ikke slette dine indlæg
Du kan ikke vedhæfte filer

Søg efter:
Grillguru.dk er grundlagt i 2005 og drives privat af Johnny Larsen (Guruen) og foreningen "Grillgurus Venner".
Programmeret med hjælp fra Andreas Nexmann, samt diverse MODS.
Powered by phpBB © 2000 - 2011 phpBB Group || Design FIsubBlack2 & subSilver2.
Danish translation by Olympus DK Team