Side 1 af 1

Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 09:49
af Mariano
Jeg har for næsten 14 dage siden købt en hel vacumpakket oksefilet på 1,728 kg.

Men hvis man ville bruge den til bøffer så skulle fileten ligge og modne videre i køleskab i 14 dage. Og det har den så fået lov til. Vi skal nemlig ha grillfest i morgen så vi skal selvfølgelig bruge fileten til nogle store lækre bøffer.

Mit spørgsmål går ud på om der er andet jeg skal tænke på end, at hive fileten ud af plasticen en times tid før den bliver skåret til bøffer. Eller skal bøfferne skæres lige når fileten er kommet ud af plasticen? Hvordan behandler jeg kødet så vi får de bedste bøffer?

Ellers har jeg tænkt mig at gourmetkrydre med salt og peber. Lade dem hvile i køleskab og så tage dem ud en times tid før de ryger på grillen.

På forhånd tak :)

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 10:07
af bear
Hej Marianne
Du kan faktisk med fordel pakke den ud nu ,fordi den nok slår en (Wakuumfis) når du pakker den ud og så pudse den af så den er klar til at skærer til bøffer imorgen

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 10:11
af HenrikB
Hej Mariano - jeg er ikke kødkyndig, men har et lille råd:
Jeg har et par meget sjældne gange oplevet at et stykke vacuumpakket
kød var harskt og uspiselig, også selv om jeg lige var kommet hjem med det.
Derfor har jeg vænnet mig til at lige klippe et lille hul i plasten og sikret mig,
at kødet lugter godt og frisk, i så god tid, at jeg kan lave en plan B, inden gæsterne
ankommer og butikkerne måske har lukket.

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 10:24
af Mariano
bear skrev:Hej Marianne
Du kan faktisk med fordel pakke den ud nu ,fordi den nok slår en (Wakuumfis) når du pakker den ud og så pudse den af så den er klar til at skærer til bøffer imorgen


Hej Bear

Sorry! Men jeg hedder altså ikke Marianne :mrgreen: :lol:

Nå, men tusind tak for rådet :) Tror jeg tager den ud nu, finpudser den og lægger den på køl til i morgen.

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 10:28
af Mariano
HenrikB skrev:Hej Mariano - jeg er ikke kødkyndig, men har et lille råd:
Jeg har et par meget sjældne gange oplevet at et stykke vacuumpakket
kød var harskt og uspiselig, også selv om jeg lige var kommet hjem med det.
Derfor har jeg vænnet mig til at lige klippe et lille hul i plasten og sikret mig,
at kødet lugter godt og frisk, i så god tid, at jeg kan lave en plan B, inden gæsterne
ankommer og butikkerne måske har lukket.


Hej Henrik :)

Jeg har også prøvet det en enkelt gang. Det var med en mørbrad. Fy for den! Og ja, der stod vi sq med fletningerne et vist sted og havde ingen plan B.

Hiver den ud af køleskabet om lidt og hvis der er noget galt så er der tid nok til at slagteren kan få den kylet i nakken :wink:

Kødkyndig eller ej :wink: så tak for rådet :D

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 10:36
af HenrikB
Mariano skrev:slagteren kan få den kylet i nakken :wink:


Hvis det, forhåbentlig ikke, bliver en realitet, så kan man da kalde den en sur nakkefilet :D

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 10:46
af Mariano
Opdatering!

Oksefileten ser både ud og dufter som den skal. Pyh ha! Blev sq lige lidt nervøs. Hader lugten af harsk/dårligt kød.

Så skal den lige pudses for så at ryge i køleskab til i morgen, hvor den bliver skåret ud til store dejlige bøffer. :D


Oksefilet.jpg

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 11:05
af bear
Sorry Mariano min fejl
Men godt at kødet var ok
ps det kød du har købt er striplion

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 11:43
af pepsi_max
Ja det er striplon, men det er stadig super mørt og det smager fantastisk - du kan godt glæde dig, bare ikke gi dem for langtid...

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 11:44
af Mariano
bear skrev:Sorry Mariano min fejl
Men godt at kødet var ok
ps det kød du har købt er striplion


Det er helt okay, Bear :wink:

Striploin. Ja, så blev jeg lige lidt klogere :) Tusind tak!

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 11:53
af betonjens1
Er der ikke noget om at kødet ikke modner så længe det er vacumpakket så man skal pakke det ud når man lægger det til modning.

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 12:10
af Mariano
pepsi_max skrev:Ja det er striplon, men det er stadig super mørt og det smager fantastisk - du kan godt glæde dig, bare ikke gi dem for langtid...


- men det er stadig super mørt! - Vil det sige at striploin måske ikke er det bedste stykke kød!?? Hm!

Hvad jeg har læst mig frem til omkring striploin så skulle det da være et udmærket stykke kød dog kan mørheden variere en del fra den ene ende til den anden.

Bøfferne kommer på direkte og kun så de stadig kan sige lidt muh :D

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 12:13
af Mariano
betonjens1 skrev:Er der ikke noget om at kødet ikke modner så længe det er vacumpakket så man skal pakke det ud når man lægger det til modning.


Ups! Det har jeg da slet ikke tænkt på. :?

Men på det skilt slagteren havde skrevet stod der at det skulle blive liggende i vacum.

Hvis det er rigtigt så skulle jeg måske i stedet grille den hel?

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 12:31
af bear
Kødet modner stadig i wakuumpose og striplion er udskæring hvor man lader fedtet sidde på og skærer den så tyndstegen sidder på og ikke ribeyeen dvs at inden i en striplion sidder der en filet eller noget af den

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 12:43
af PB Helsinge
Mariano skrev:- men det er stadig super mørt! - Vil det sige at striploin måske ikke er det bedste stykke kød!?? Hm!

Lad os nu ikke blande begreberne og forvirre, istedet for at råde.

Jeg kommenterer her flere udsagn, for at gøre det kort (hvad jeg har så svært ved) .

Kødet mørner bestemt også i vacuum. Hvad var ellers formålet ?

Striploin er navnet på udskæringen, som er en del af hele oksefileten på sædvanligvis 4.0 - 5.5 kg.
Striploin er regulær mellemfilet uden for meget afpudsning.

Selve udskæringen er jo ikke garanti for mørhed. Det er derimod dyrets race og foderstand, og især dyrets alder.

Den viste filet har tyndt, meget gult fedtlag og forholdsvis tyk sene over fileten.
Det antyder et lidt ældre dyr, som måske ikke har den optimale mørhed.
Men - det betyder bestemt ikke at fileten ikke kan være fint mør.

Med alderen bliver fedtet i kalve/oksekød mere gult i farven, fra helt lyst til gult/orange.
Samtidig bliver kødfylden mindre, det unge dyr har en fyldig rund filet, det ældre en tydeligt fladere filet.
Undtagelsen er så at tyndstegsfileten (den til T-bone) altid er lidt flad.

Til sidt lidt filosofi : Gå altid ud fra at du ikke får mere end du betaler for !

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 13:01
af KimuSan^
Mariano skrev:
HenrikB skrev:Hej Mariano - jeg er ikke kødkyndig, men har et lille råd:
Jeg har et par meget sjældne gange oplevet at et stykke vacuumpakket
kød var harskt og uspiselig, også selv om jeg lige var kommet hjem med det.
Derfor har jeg vænnet mig til at lige klippe et lille hul i plasten og sikret mig,
at kødet lugter godt og frisk, i så god tid, at jeg kan lave en plan B, inden gæsterne
ankommer og butikkerne måske har lukket.


Hej Henrik :)

Jeg har også prøvet det en enkelt gang. Det var med en mørbrad. Fy for den! Og ja, der stod vi sq med fletningerne et vist sted og havde ingen plan B.

Hiver den ud af køleskabet om lidt og hvis der er noget galt så er der tid nok til at slagteren kan få den kylet i nakken :wink:

Kødkyndig eller ej :wink: så tak for rådet :D


Hvis det var en svinemørbrad kan det meget vel være fordi du har fået fat i en so-mørbrad i stedet. De lugter af en blanding af pis og ammoniak når man pakker dem ud og desværre kan de også smage ligesådan. I danmark må man ikke sælge disse som svinemørbrad, men desværre så sniger de sig ind fra tid til anden. De er typisk bland de største når man finder dem i forretningen så vil man undgå dem kan man gå efter lidt mindre mørbrader i stedet :-)

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 13:03
af Mariano
Tak for uddybende og lærerigt svar, Per :)

Og ja! Det med pris kontra kvalitet er helt rigtigt.

Men nu får vi se i morgen. Helt galt tror jeg nu ikke det går :wink:

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 13:08
af Mariano
KimuSan^ skrev:
Hvis det var en svinemørbrad kan det meget vel være fordi du har fået fat i en so-mørbrad i stedet. De lugter af en blanding af pis og ammoniak når man pakker dem ud og desværre kan de også smage ligesådan. I danmark må man ikke sælge disse som svinemørbrad, men desværre så sniger de sig ind fra tid til anden. De er typisk bland de største når man finder dem i forretningen så vil man undgå dem kan man gå efter lidt mindre mørbrader i stedet :-)


Nu er det godt nok mange år siden men kan da huske, at mørbraden ikke var særlig stor og i øvrigt vacumpakket. Butikken fik den retur om mandagen med et meget vrissent øf. For vi havde ikke nogen plan B den lørdag!

So-mørbrad. Det lyder bare ulækkert [smilie=pdt_aliboronz_12.gif]

Og tak for svaret, Kim :)

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 13:23
af Grillkulmule
Mariano skrev:So-mørbrad. Det lyder bare ulækkert [smilie=pdt_aliboronz_12.gif]


Somørbrad kan også være godt, jeg har da koldrøget en del af dem og de har smagt fortrindeligt alle sammen.

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 13:26
af KimuSan^
Grillkulmule skrev:
Mariano skrev:So-mørbrad. Det lyder bare ulækkert [smilie=pdt_aliboronz_12.gif]


Somørbrad kan også være godt, jeg har da koldrøget en del af dem og de har smagt fortrindeligt alle sammen.


Det kan godt være OK, men specielt "modningen" i vacuum pakken gør at smagen bliver slem. er de løs-frostne, frisk fra slagter eller lignende, så kan de godt være spiselige.

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 13:31
af Grillkulmule
KimuSan^ skrev:
Grillkulmule skrev:
Mariano skrev:So-mørbrad. Det lyder bare ulækkert [smilie=pdt_aliboronz_12.gif]


Somørbrad kan også være godt, jeg har da koldrøget en del af dem og de har smagt fortrindeligt alle sammen.


Det kan godt være OK, men specielt "modningen" i vacuum pakken gør at smagen bliver slem. er de løs-frostne, frisk fra slagter eller lignende, så kan de godt være spiselige.


Det kan så være, da dem jeg køber ikke er vaccumpakket.

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 14:52
af henriksr
Hvis du vil betalge 250,- for en flad bøf med fritter på en restaurant, så forkæl i stedet dig selv og dine kære med en rigtig god bøf (f.eks. ribeye) fra slagteren. Du kan få bøffer der smager så mundvandet løber, og så har du stadig sparet mange penge. Eneste minus er du selv hænger på opvask og tilberedningstid.. men altså.. tid brugt sammen med sin grill er jo kvalitetstid :)

-henrik

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 15:36
af MarinadeKongen
Hørt hørt!

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 18:06
af morfmir
PB Helsinge skrev:Den viste filet har tyndt, meget gult fedtlag og forholdsvis tyk sene over fileten.
Det antyder et lidt ældre dyr, som måske ikke har den optimale mørhed.
Men - det betyder bestemt ikke at fileten ikke kan være fint mør.

Med alderen bliver fedtet i kalve/oksekød mere gult i farven, fra helt lyst til gult/orange.
Samtidig bliver kødfylden mindre, det unge dyr har en fyldig rund filet, det ældre en tydeligt fladere filet.


Hej

Per du kan altid skærer igennem, og skille skidt fra kanel der er dejligt. :-) Hvad siger du til so mørbrads udsagnet ;-)

Den gule farve på fedtet kan jo også skyldes racen. Især jersey har gult fedt. Og Hereford har også en tendens til at have gult fedt.

/Thomas

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 21. aug 2009, 21:08
af KimuSan^
morfmir skrev:
PB Helsinge skrev:Den viste filet har tyndt, meget gult fedtlag og forholdsvis tyk sene over fileten.
Det antyder et lidt ældre dyr, som måske ikke har den optimale mørhed.
Men - det betyder bestemt ikke at fileten ikke kan være fint mør.

Med alderen bliver fedtet i kalve/oksekød mere gult i farven, fra helt lyst til gult/orange.
Samtidig bliver kødfylden mindre, det unge dyr har en fyldig rund filet, det ældre en tydeligt fladere filet.


Hej

Per du kan altid skærer igennem, og skille skidt fra kanel der er dejligt. :-) Hvad siger du til so mørbrads udsagnet ;-)

Den gule farve på fedtet kan jo også skyldes racen. Især jersey har gult fedt. Og Hereford har også en tendens til at have gult fedt.

/Thomas


Så vidt jeg erindrer, så var det faktisk PB der fortalte mig det med so-mørbraderne i sin tid. Det var en sen nattetime under den første (eller var det anden?) webercamp (dengang Weberguru, nu Grillguru, afholdte det) hvor PB, MDT og jeg sad og nød en af PB's koldrøgede mørbrader og en håndfuld øl imens vi snakkede om alverdens slagter røverhistorier :-D

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 22. aug 2009, 17:53
af Fie
Jeg kender desværre også det ildelugtende svinekød. Har både oplevet det i flæsk, hamburgerryg og mørbrad. I mit barndomshjem kaldte vi det tisse-flæsk fordi det lugter af p.. :cry: :cry: :cry:

Det er min erfaring, at nogle kan lugte og smage det hvor andre absolut ikke kan. En stegepande kan være utrolig svær at få lugtfri igen efter sådan et stykke kød. Jeg spurgte engang en slagter om fænomenet og han sagde at det er orne-flæsk og at det ikke må sælges. Hvorfor, fik jeg desværre ikke spurgt om men håber nogen kan gi` svaret i denne tråd.

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 22. aug 2009, 18:55
af Lennie
Det du tænker på, er det man kalder "orne-lugt" eller "skatol-lugt":

Iflg."Den Store Danske":
skatol, (af gr. skor 'møg', gen. skatos, og -ol), C9H9N9, 3-methylindol, hvidt, krystallinsk stof med smp. 59 °C og kp. 265 °C. Skatol har i yderst fortyndede opløsninger en behagelig duft, men er ellers kendt som et stof med en kraftig og meget ubehagelig fækal lugt. Stoffet kan dannes i tarmen hos især hangrise (men ikke hos kastrerede grise) ved en mikrobiel omdannelse af aminosyren tryptofan. Skatol kan også syntetiseres fra propionaldehydfenylhydrazon.

LevnedsmiddelvidenskabFor at opnå højere kødprocent og efter dyreetiske overvejelser indledte Danske Slagterier produktion af kød fra ikke-kastrerede hangrise i 1990'erne. Enkeltdyr, hvis kød efter opvarmning får en udtalt "ornelugt", skulle frasorteres til speciel anvendelse. Ud fra antagelser om, at skatol var årsag til ornelugt, blev der udviklet en analysemetode for skatol til anvendelse på slagterierne. Siden blev anvendelse af ikke-kastrerede hangrise dog nedtonet, idet der på eksportmarkeder var manglende accept af, at skatol alene er årsag til ornelugt; også androstenon, et omdannet kønshormon, menes at bidrage til lugten.

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 22. aug 2009, 19:09
af Fie
Tusind tak Lennie, så blev det opklaret. Hvis jeg skulle være så uheldig at få orneflæsk igen vil det ryge lige retur.

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 23. aug 2009, 13:25
af LTO1976
KimuSan^ skrev:
Hvis det var en svinemørbrad kan det meget vel være fordi du har fået fat i en so-mørbrad i stedet. De lugter af en blanding af pis og ammoniak når man pakker dem ud og desværre kan de også smage ligesådan. I danmark må man ikke sælge disse som svinemørbrad, men desværre så sniger de sig ind fra tid til anden. De er typisk bland de største når man finder dem i forretningen så vil man undgå dem kan man gå efter lidt mindre mørbrader i stedet :-)




Hej,

Jeg er ny her, men kanont forum, som jeg lige vil blande mig lidt i nu :D

Nu er det godt nok en del år siden jeg var slagter, men er du (Kim) sikker på du ikke mener orne (altså han-gris) og ikke so? Jeg mener, at der var noget med, at hvis ikke grisen blev kastreret inden den bliver kønsmoden, kan kødet komme til at smage og lugte noget så vederstyggeligt af urin -ikke mindst når man steger det. Pænt klamt...


Tilføjet: og ja, jeg er som sagt ny i trafikken, så havde ikke lige set det indlæg med den mere videnskabelige forklaring på "tisseflæsket" :D (fedt ord i øvrigt!)

Hilsen
Lars

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 23. aug 2009, 13:41
af prorege
Da jeg engang boede nogle år i Korea opllevede jeg nogle gange den ubehagelige lugt af orne/tisseflæsk når den lokale gris blev grillet eller stegt i ovnen inkl udskåret til dansk flæskesteg til den lokale slagters totale forfærdelse.

Stanken har jeg aldrig oplevet i Danmark, men det skal så siges at ud over den forfærdlige stank ved tilberedning, så smagte kødet fint efter grill/stegning, faktisk bedre end dansk svinekød, men det krævede dog total gennemstegning da grissebasserne i Korea ofte levede af afføring/affald og havde orm og andre småkryb i kødet - ligesom herhjemme i "gamle dage"....yummi

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 24. aug 2009, 14:12
af Robert.A
prorege skrev:..... så smagte kødet fint efter grill/stegning, faktisk bedre end dansk svinekød, - .....havde orm og andre småkryb i kødet -


Det må vist være en ny definition på smagsfremmende tilsætningsstoffer. :shock:

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 24. aug 2009, 15:18
af KimuSan^
Robert.A skrev:
prorege skrev:..... så smagte kødet fint efter grill/stegning, faktisk bedre end dansk svinekød, - .....havde orm og andre småkryb i kødet -


Det må vist være en ny definition på smagsfremmende tilsætningsstoffer. :shock:



lidt morskab i den forbindelse:
http://www.youtube.com/watch?v=mL_48wUQeXQ
:-D

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 24. aug 2009, 17:03
af Mariano
KimuSan^ skrev:
lidt morskab i den forbindelse:
http://www.youtube.com/watch?v=mL_48wUQeXQ
:-D


Addrrr! Jeg så dén og et par stykker mere. Det sq lige før jeg har mistet appetitten!! [smilie=pdt_aliboronz_39.gif]

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 24. aug 2009, 17:32
af morfmir
De er fake. Det giver ingen mening at cola skulle kunne fremtvinge orm i svinekød.

/Thomas

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 24. aug 2009, 17:33
af Mariano
morfmir skrev:De er fake. Det giver ingen mening at cola skulle kunne fremtvinge orm i svinekød.

/Thomas


Tror det også, Thomas. Men bare tanken er mere end riiigeligt :lol:

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 24. aug 2009, 18:48
af mgs
he he mon det er vores muslimske venner der har lavet den :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 24. aug 2009, 19:12
af KimuSan^
morfmir skrev:De er fake. Det giver ingen mening at cola skulle kunne fremtvinge orm i svinekød.

/Thomas

så sandt, så sandt, men jeg har jo heller ikke skrevet andet :-) der er forøvrigt mange tusinde som er hoppet på denne (specielt fordi der efterhånden ligger over 20 film som viser det samme så "bevismaterialet" er gennemført)

Re: Hel oksefilet! - Til de kødkyndige.

: 24. aug 2009, 20:12
af Lennie
Ak ja. Folk vil bedrages :lol: :lol: :lol:

Det er måske forklaringen på, at kylling i cola er blevet så populær :?: :? :wink: